عرضه های اعتباری راهبردی برای تسهیل فعالیت صنایع تکمیلی است.
سال هاست که همواره تامین سرمایه در گردش به عنوان یکی از مشکلات اساسی صنایع تکمیلی پتروشیمی مطرح بوده و برای رفع این مشکل، یکی از راهکارها عرضه های اعتباری محصولات پتروشیمی می باشد.
از حدود سه سال پیش شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تشویق مجتمع های پتروشیمی و با حمایت نهضت احیای واحدهای اقتصادی نهاد ریاست جمهوی به صورت مستمر و ویژه عرضه های اعتباری محصولات پتروشیمی را دنبال نموده و رفته رفته این ابزار به یکی از مهترین راهکارهای تامین سرمایه در گردش صنایع تکمیلی تبدیل گردیده است. به صورت معمول و سنتی، در این عرضه ها جهت پرداخت اعتباری از LC استفاده می شود و به تازگی بانک تجارت در راستای کسب رضایت مشتری و تسهیل انجام این فرآیند ابزار نوینی به نام برات الکترونیک ایجاد کرده است. پس از اعلام ایجاد این ابزار توسط بانک تجارت به مدیریت توسعه صنایع پائین دستی پتروشیمی، این مدیریت بنا به رسالت خود در این حوزه، با دعوت از ذی نفعان این زنجیره (بانک تجارت، مجتمعهای پتروشیمی، صنایع تکمیلی پتروشیمی) در روز دوشنبه مورخ 19/09/1403 اقدام به برگزاری کارگاه آموزشی استفاده از برات الکترونیک در محل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نمود که با استقبال کم نظیری مواجه شد.
در ابتدای جلسه معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به تجربه موفق عرضه های اعتباری گفت: تسهیل گری و تامین مالی صنعت پتروشیمی روند توسعه و پیشرفت این صنعت پیشران را شتاب خواهد بخشید.
وی با بیان این که سیاست هایی که پیشتر در صنعت پتروشیمی برنامه ریزی شده است بر تولید محصولاتی راهبردی مانند پلی اتیلن ، پلی استایرن، متانول و یا اوره و آمونیاک بوده است و اکنون 70درصد از این محصولات به خارج از کشور صادرمی شود و در داخل کشور مورد استفاده قرار ندارند و برهمین اساس باید صنایع تکمیلی را با هدف تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی گسترش داد.
عباس زاده ادامه داد: صنایع تکمیلی نیازمند حمایت هستند و بر آوردها نشان می دهد که حدود یک میلیون شغل در بخش صنایع تکمیلی پتروشمی وجود دارد و واحد های تولیدی به دلایل مختلف فقط می توانند بخشی ازمحصولات پتروشیمیایی را جذب کنند.
وی تصریح کرد: در صنایع تکمیلی پتروشیمی اغلب واحد های تولیدی با ظرفیت کامل فعالیت ندارند و با ظرفیتی حدود 50 تا 60 درصد درحال تولید هستند واین واحد ها باید پایش شوند و راهکارهایی برای افزایش تولید را بتوان اجرایی کرد.
عباس زاده ادامه داد: یکی از دلایل عمده عدم تولید به این دلیل است که واحد های فعال در صنایع تکمیلی به دلیل مشکل نقدینگی نمی توانند به میزان کافی اقدام به خرید خوراک مورد نیاز خود کنند و در این راستا با همکاری بانک تجارت به عنوان یک بانک حامی صنعت پتروشیمی، اقدام های ارزشمندی تحقق یافته است.
وی با بیان این که عرضه های اعتباری سبب تسهیل فعالیت صنایع تکمیلی شده است گفت: سال گذشته حدود 78 همت عرضه اعتباری رقم خورد و منافع این عملکرد برای تمام فعالان صنعت پتروشیمی است و باید این نکته را در نظر داشت که وقتی صنایع تکمیلی رونق داشته باشند شاهدی بازاری پویا خواهیم بود.
معاون وزیر نفت با اشاره به این که ازابتدای سال تا پایان مهرماه 72 همت عرضه اعتباری محقق شده است تصریح کرد: این عرضه ها با همکاری هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی و نیز بانک تجارت 76درصد رشد را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان می دهد و پیش بینی می شود بیش از 90 همت تا پایان سال عرضه اعتباری انجام شود.
عباس زاده ادامه داد: عرضه محصولات پتروشیمی به واحد های تولیدی در داخل کشور صنعت را در شرایطی پایدار قرارخواهد داد چون بازاری مطمئن در کنار مجتمع های پتروشیمی قرارمی گیرد، به طوری که محصول نهایی افزون بر تامین نیاز کشور می تواند به خارج از کشور نیز صادرشود.
وی با اشاره به مدل مالی زنجیره ای که از سوی بانک تجارت ارائه شده است گفت: ترویج و استفاده ازاین روش با همکاری این بانک ادامه خواهد یافت و امید است که عرضه های اعتباری خوراک در سایر بخش ها و صنایع نیز اجرایی شود.
پس از آن مدیرعامل محترم بانک تجارت، در خصوص این ابزار جدید توضیحاتی ارائه دادند و در ادامه پنل آموزشی برات الکترونیک با حضور بانک تجارت، پتروشیمی اروند (به عنوان اولین پتروشیمی استفاده کننده از این ابزار) و یک خریدار صنایع تکمیلی برگزار و در انتهای جلسه نیز با انجام پرسش و پاسخ سعی برآن شد که تمامی ابهامات موجود برای حضار مرتفع گردد.
منبع : وب سایت دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی