نگرانی در خصوص کاهش عرضه محصولات پتروشیمی به بازارهای جهانی همزمان با بازگشت چینیها از تعطیلات سال نو در این کشور زمینه رشد بهای این محصولات را فراهم کرد و این روند رو به رشد از افزایش قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی در بازار داخلی حمایت کرد.
به نقل از دنیای اقتصاد، این در حالی بود که نرخ حواله ارز در بازار مبادله نیز به تبعیت از بازار آزاد افزایشی شده و تا سقف کانال قیمتی ۳۹ هزار و ۶۰۰ تومان پیش رفته و این روند صعودی نیز از رشد قیمتهای پایه حمایتی دوچندان داشته است. در شرایطی که سیگنالهای بنیادی، حامی رشد قیمت پایه محصولات پتروشیمی در میانمدت است، احتمال رشد تقاضا در این بازار ظرف روزهای پیشرو محتمل است.
قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی برای عرضه در رینگ فیزیکی بورس کالای ایران ظرف هفته پیشرو از روز دوشنبه 30بهمنماه تا روز یکشنبه ششم اسفند عمدتا افزایشی اعلام شد. رشد 0.4درصدی نرخ حواله ارز در بازار مبادله همزمان با افزایش بهای جهانی اغلب محصولات پتروشیمی باعث شد تا جدول قیمتهای پایه سبزپوش اعلام شود. ظرف روزهای گذشته بهای جهانی محصولات پتروشیمی از سمت نفت حمایت قیمتی شد.
در شرایط کنونی با پایان تعطیلات سراسری سال نوی چینی، احتمال رشد تقاضا برای محصولات پتروشیمی در رینگ جهانی ظرف بازه میانمدت محتمل بوده و به این ترتیب حمایت سیگنال جهانی از رشد قیمتها پابرجا باقی میماند.
پیشبینی رشد مستمر قیمتهای پایه میتواند بر رفتار صنایع تکمیلی اثرگذار شده و آنها را برای خرید پیش از موعد ترغیب کند. به این ترتیب افزایش حجم فروش در رینگ فیزیکی محصولات پتروشیمی در روزهای آینده محتمل است.
سیگنال جهانی مثبت ماند
نفتا در سقف نرخ چهارماه اخیر خود در نوسان است و این موضوع باعث حمایت قیمت پایه محصولات پلیمری در رینگ داخلی میشود. نفتا فرآوردهای نفتی است که بهعنوان خوراک بسیاری از پالایشگاهها به مصرف میرسد و از همینرو بهای محصولات پلیمری با آن نوسان قیمتی همگرا دارد.
ظرف روز جمعه شانزدهم فوریه هر تن نفتا در معاملات آتی کامکس آمریکا با نرخ 663دلار و 29سنت معامله شد. اگرچه بازده هفتگی نفتا منفی 0.25درصد را به ثبت رساند، اما این محصول ظرف بازه ماهانه رشد 5.5درصدی داشت.
نگرانی در خصوص اختلال عرضه نفت به دلیل تشدید تنش در خاورمیانه باعث شد تا ظرف روزهای گذشته بهای نفتا به بیش از 650دلار یعنی سقف قیمت چهارماه اخیر خود صعود کند. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، پیشنهاد آتشبس حماس را رد کرد، در حالی که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، پتانسیل مذاکره را برجسته دانست. در عین حال حملات اوکراین به پالایشگاههای روسیه نگرانیها در مورد کمبود عرضه را تشدید کرد و سیگنالی افزایشی برای بازارها به ارمغان آورد.
فروکش تب خرید
ظرف چهارمین هفته از بهمنماه (منتهی به روز جمعه بیستوهفتم این ماه) از حجم فروش محصولات پلیمری و شیمیایی در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران کاسته شد.
کاهش سهمیه خرید صنایع تکمیلی و همچنین فروکش تب خرید
با توجه به افزایش مستمر عرضه برای محصولات پرتقاضا ظرف هفتههای اخیر از مهمترین دلایل رونق رینگ فیزیکی کاهش حجم فروشها در رینگ فیزیکی محصولات پتروشیمی بود.
دوگانه رکود و رقابت در رینگ شیمیاییها
رینگ محصولات شیمیایی ظرف چهارمین هفته از بهمنماه با دو روی متفاوت روبهرو بود. در حالی که برتری تقاضا برای برخی محصولات نظیر اسید نیتریک، کریستال ملامینزایلین و اسید استیک به ثبت رقابتهای 50 تا 137درصدی در بازار فیزیکی بورسکالا انجامید، بخش قابلتوجهی از محصولات نظیر دوده صنعتی، اوره گرانول، دیاتیل هگزانول و... بدون مشتری مانده و معامله نشدند.
رینگ محصولات شیمیایی ظرف هفته گذشته میزبان عرضه بالغ بر 43هزار و 888تن محصول بود که برای این میزان محصول تقاضایی بالغ بر 33هزار و 343تن به ثبت رسید و در نهایت به فروش 23هزار و 341تن محصول شیمیایی از این بازار انجامید. به این ترتیب ظرف چهارمین هفته از بهمنماه امسال نسبت حجم معامله به حجم عرضه به 53درصد رسید.
در حالی ظرف چهارمین هفته از بهمنماه تنها 23هزار تن محصول شیمیایی از رینگ فیزیکی بورسکالا معامله شد که میانگین حجم فروش هفتگی این محصول در سال گذشته برابر 33هزار و 600تن بود. به این ترتیب عقبگرد حجم دادوستد هفتگی در این رینگ کاملا مشهود بود.
اسید نتیریک ظرف هفتههای اخیر به محبوبترین کالا در رینگ شیمیاییها تبدیل شده است. ظرف هفته اخیر (منتهی به روز جمعه 27 بهمنماه) متوسط رقابت 137درصد بر روی این محصول به ثبت رسید. میزان عرضه این محصول برابر 200تن بود، اما ثبت تقاضای 580تنی بر روی آن باعث شد تا اسید نیتریک با رقابت قابل ملاحظهای معامله شود.
پایان رقابت هیجانی در رینگ پلیمرها
رینگ محصولات پلیمری ظرف چهارمین هفته از بهمنماه میزبان عرضه 112هزار و 184تن محصول بود که برای این میزان محصول تقاضایی بالغ بر 128هزار و 898تن به ثبت رسید و در نهایت به فروش 94هزار تن محصول از این بازار انجامید. به این ترتیب نسبت حجم معامله به حجم عرضه در این روز به 84درصد رسید. میزان حجم فروش محصولات پلیمری در رینگ فیزیکی نسبت به هفته قبل (سومین هفته بهمنماه) کاهش 4هزار و 500تنی داشت.
به شکل معمول انتظار میرود که ظرف چهارمین هفته هر ماه از حجم معاملات در رینگ پلیمرها کاسته شود. سهمیه خرید صنایع تکمیلی ماهانه تعریف میشود، بنابراین سهمیه خرید مواد اولیه بخشی از صنایع تکمیلی ظرف هفتههای ابتدایی ماه به اتمام رسیده و این موضوع تاثیر کاهشی بر حجم خریدها در رینگ محصولات پلیمری میگذارد.
در عین حال بررسی دادههای معاملاتی محصولات پلیمری در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران از کاهش رقابت برای انواع محصولات در این بازار حکایت دارد. همچنان بیشترین رقابت در این رینگ مربوط به پلیاتیلن ترفتالات بطری است.
با این حال، میزان رقابت برای محصولی نظیر پلیپروپیلن شیمیایی در این بازه هفتگی تا 29درصد فروکش کرد؛ این در حالی بود که ظرف ماههای اخیر انواع پلیپروپیلنهای شیمیایی با رقابت سنگین قیمتی بیش از 100درصدی مورد دادوستد قرار میگرفت و سقف رقابت برای این محصول در سومین هفته از بهمنماه نیز 46درصد بود.
ظرف چهارمین هفته از بهمنماه بالغ بر 5هزار و 113تن انواع پلیپروپیلن شیمیایی در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران عرضه شد که این رقم نسبت به حجم عرضه در هفته قبل (سومین هفته از بهمنماه) رشد 251تنی داشت که این رقم بیشترین حجم عرضه هفتگی این محصول پس از خردادماه امسال بود.
رشد حجم عرضه پلیپروپیلن شیمیایی بر فروکش رقابت در این رینگ تاثیری بسزا گذاشت و بخشی از رشد حجم عرضه مربوط به برقراری عرضههای سلف بود. به این ترتیب صنایع تکمیلی که با هدف تامین مواد اولیه در میانمدت وارد بازار شده بودند، این فرصت را یافتند که به خرید سلف روی آوردند و این موضوع از رقابت برای محصولات عرضهشده به شکل نقدی کاست.
ارسال دیدگاه لغو پاسخ
پست های مرتبط
فرمان مهار تورم دست کیست ؟
به گزارش دنیای اقتصاد، آیا اقتصاد ایران از شرایط رکودی وارد یک مرحله رونق و…